Гід за сортами жовтої картоплі

Картопля з м’якоттю жовтого кольору – найпопулярніша. Апетитно виглядає, з нього виходить чудове пюре. Він гарний і підсмажений скибочками на сковорідці, і повністю відварений. Читайте детальний огляд сортів жовтої картоплі, благо є з чого вибирати.

У жовтій картоплі більше каротину, ніж у білій. Смак у нього теж не підкачав. Серед жовтих сортів є столові, а технічні, виведені для переробки на крохмаль. Деякі сорти швидко розварюються, як усім знайома Адретта. Інші зберігають форму навіть після довгого варіння. Тому при виборі насіннєвої жовтої картоплі обов’язково прочитайте опис.

 

Ранні сорти

Ранньостигла картопля придатна до збору через 50-60 днів після появи сходів. Окремі бульби можна підкопувати починаючи з 45-го дня. Сорти цієї групи можуть зберігатися у льоху, якщо шкірка огрубіла. Якщо врожай призначений для зберігання, не варто поспішати зі збиранням.

Белароза

Урожайний столовий сорт із овально-округлими бульбами масою 100-200 г. Очі нечисленні, неглибокі. Добре зберігається у льоху до весни. Стійкий до картопляного раку та золотистої нематоди. Особливістю Белароз є колірний контраст: у бульб червона шкірка і жовта м’якоть.

Вибуховий

Їдальний сорт, який не назвеш рекордно врожайним. Проте його смак експерти оцінюють як чудовий. Він чудово зберігається у льоху – до весни належить 95% бульб. Вибуховий не хворіє на картопляний рак, але нестійкий до золотистої нематоди. Бульби у нього овальні, з червоною шкіркою та світло-жовтою м’якоттю, масою близько 100 г.

Середньоранні сорти

Це найбільш численна група. Серед них є призначені для зберігання, їжі у свіжому вигляді та переробки. Вони ідеально підходять для регіонів із холодним кліматом, оскільки встигають сформувати повноцінний урожай за 70-80 днів.

Мона Лізу

Виведено спеціально для садово-городніх та присадибних ділянок. З бульб можна зробити смачну хрустку картопля фрі та чіпси. Сорт дуже врожайний, картоплини подовжені. Середня маса 110 г, максимальна 160 г. Зберігати посадковий матеріал потрібно за температури не нижче +4 °C. Моналіза приваблива вирівняністю бульб за розміром та формою.

Гала

Німецький сорт столового призначення. Бульби подовжено-овальні, маса кожного близько 100 г. Очі дрібні, м’якуш насичено жовтий. Не хворіє на рак, не ушкоджується золотистою нематодою. Гала містить багато крохмалю та підходить для дієтичного харчування.

Брянський делікатес

Цей столовий сорт має чудовий смак. З нього можна готувати будь-які страви, включаючи картоплю фрі та чіпси. Очі дрібні, м’якуш світло-жовтий з високим вмістом крохмалю. Слабке місце – нестійкість до фітофторозу. Позитивні якості Брянського делікатесу: бульби товарні, вирівняні, красиві, з високими смаковими якостями.

Середньостиглі сорти

Середньостигла картопля готова до збирання через 80-90 днів після появи сходів. У регіонах з пізно навесні та коротким літом таку картоплю не садять, бо вона не встигне сформувати повноцінний урожай. У городників середньої смуги класична середньостигла картопля популярна через високу врожайність і звичні терміни вирощування.

Колобок

Колобок придатний для виробництва чіпсів, сухої картоплі. Урожайність середня – у Підмосков’ї із сотки збирають до 250 кг. Бульби вирівняні, красиві та дуже лежкі – до весни зберігається 98%. Вага бульб близько 100 г. Картоплини кулясті, з великими очками і шорсткою жовтою шкіркою.

Жигулівський

Сорт вивели у Самарі. Він ідеально пристосований умов Поволжя, але його можна вирощувати й інших регіонах. Жигулевський приваблює розміром бульб – їх маса сягає 200 р. Сорт розсипчастий, із високим вмістом крохмалю. Недолік сорту – схильність заражатись під час зберігання сухою гниллю, тому картоплю потрібно регулярно перебирати.

Пізньостиглі сорти

Пізню картоплю в середній смузі Росії вирощують рідко, бо в холодне літо вона не дає розрахункового врожаю. Щоб молоді бульби набрали максимальної маси, їм потрібно не менше 100 теплих днів. Зате це буде найлежача і найбільша картопля.

Пікассо

Сорт голландської селекції столового призначення. Коренеплоди жовтуваті, округлі, з рожевими очками та кремовою м’якоттю. Смак залежить від погодних умов. Якщо сезон сухий – смак чудовий, якщо було багато дощів – задовільний. Пікассо цікавий незвичайним забарвленням – на жовтому фоні хаотично розташовані великі яскраво-рожеві плями.

Спробуйте посадити цього сезону жовті сорти картоплі! Обіцяємо, ви не розчаруєтесь. Розкажіть у коментарях, картоплю якому кольору ви віддаєте перевагу і чому.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

КОРИСНО ЗНАТИ

Як покращити ґрунт на грядках, щоб став родючимЯк покращити ґрунт на грядках, щоб став родючим

Купуючи дачну ділянку, садівник має провести дослідження ґрунту, адже на бідних та кам’янистих грядах проблематично виростити гарний урожай овочів чи квітів. Справжнє лихо – мокра низинна ділянка, тоді знадобиться спочатку