Коли садити зелень – запускаємо пряний конвеєр

Вирощувати пряні трави нескладно. Багато хто з них достатньо посадити один раз, потім вони сіються самі і не вимагають догляду. При цьому трави зі свого городу набагато ароматніші і екологічно чистіші за куплені в магазині. Тому запускаємо конвеєр прянощів!

Коли сіяти кріп, петрушку, салат, щоби весь сезон на столі була свіжа зелень? Відповідь це питання дасть календар вирощування зелені. У ньому зібрано докладну інформацію, коли садити зелень та інші тонкощі посіву пряних культур.

Однорічні трави

Однорічні прянощі висівають щороку. Зручно створити з них острівець неподалік кухні – тоді не доведеться далеко ходити, коли буде потрібно ароматна приправа до столу.

Овочева хризантема, популярна в паназіатській кухні, схожа на петрушку і листову гірчицю. Страви, в які вона додана, набувають тонкого аромату. Молоде листя і бутони використовуються для приготування салатів та ароматизації гарячих страв. Рослина невибаглива, холодостійка. Його можна висівати у відкритий ґрунт, вирощувати розсадою. Збирання врожаю починається, як тільки з’явиться листя, а потім і квіти.

Сирійська рослина бораго, що увійшла до європейської кухні під назвою “огіркова трава”, до огірка не має жодного відношення, зате її листя та молоді пагони мають виражений свіжий огірковий смак. Провесною, коли огіркові грядки ще порожні, бораго додають у салати. Рослина невибаглива, швидко росте, не боїться морозів, може розмножуватися самосівом. Насіння висівають, коли прогріється ґрунт. Щоб завжди мати ніжну зелень, посів повторюють кожні 2-3 тижні. Урожай збирають із кінця травня до заморозків.

 

Для отримання ранньої зелені базиліка використовують розсадний метод, висіваючи рослини за 35-40 днів до перенесення на грядки. Насінням у відкритий ґрунт сіють наприкінці травня – на початку червня. Глибина сівби 1 см, схема вирощування 15 на 15 см. Масове збирання врожаю починається через 2 місяці після появи сходів.

Насіння салатної гірчиці сіє восени або навесні, залишаючи між рядами 40 см. Глибина загортання 3-4 см. Розсадою не вирощують, так як гірчиця холодостійка. Збирати листя можна в міру їх появи, за винятком червня та липня, коли рослини починають цвісти.

Листові буряки мангольд приємні на смак і дуже корисні. Її розмножують насінням, висіваючи будинки на розсаду наприкінці березня або у відкритий ґрунт під плівку наприкінці квітня. Глибина загортання 2 см. Сходи переносять легкі заморозки. Сіянці висаджують рядами: черешкові сорти – на відстані 40 см, листові – 25 см.

Смак перили нагадує базилік з м’ятним післясмаком, а її популярність пояснюється не лише ароматом, а й дуже великим об’ємом листової маси, яку можна отримати з кожного куща. Насіння висівають наприкінці квітня. Глибина загортання – 5 мм. Слабкі сходи видаляють. За літо рослина досягає висоти 1 м, що потрібно враховувати під час посадки. Збирати врожай можна на початку цвітіння. Листя зрізають разом із стеблом, залишаючи пеньок 10 см.

У портулаку городнього в їжу використовують свіже м’ясисте листя, що має кисло-пряний смак – це прекрасний наповнювач для будь-якого салату. Дрібне насіння висівають у ґрунт, коли налагодиться погода та зникне загроза заморозків. Теплолюбний портулак гине за негативної температури. Для проростання насіння потрібно не менше +18 градусів тепла. Урожай можна забирати вже через 4 тижні після посіву.

Пряне листя руколи (друга назва рослини – індау) насичене вітамінами та мікроелементами. Висота рослини до 60 см. Руккола теплолюбна, її можна сіяти, коли ґрунт прогріється мінімум до +10 °С. Глибина посіву 1 см. Насіння розкладають через 5 см, відстань між рядами 15 см. Посіви проводять кожні 2-3 тижні з травня до вересня. Сходи з’являються за 10 днів. Листя можна зрізати через 20 днів після сходу. За сезон роблять до 5 зрізок із інтервалом 10-15 днів.

Холодостійкий кріп можна висівати, як тільки розтане сніг. Насіння прокльовується вже при +3 °C. Чим тепліша погода, тим швидше з’являться сходи. Сівбу ведуть у борозенки, прокладені через кожні 15 см. Глибина загортання близько 1 см. Повторювати посів можна кожні два тижні з квітня до серпня. Наприкінці жовтня роблять підзимовий посів.

Насіння шпинату велике – їх потрібно заглиблювати на 1,5-2 см. Рослина холодостійка, проростає при температурі +4 °C. Посіяне пізно восени насіння добре зимує. Шпинат легко приживається після пересадки, тому щоб отримати ранній урожай, його можна вирощувати через розсаду. Схема посадки рослин на грядку – 15 на 15 см. Сіяти можна з середини квітня до початку серпня, роблячи перерву в червні та липні, тому що при довгому світловому дні рослини йдуть у стрілку. Урожай збирають за 8-10 тижнів після посіву. Якщо запізнитися зі збиранням, то листя загрубіє.

Багаторічні трави – коли садити зелень у саду

Багаторічну зелень можна розмножувати відведеннями, розподілом куща та посівом. Насіннєвий спосіб дозволяє отримати одночасно велику кількість молодих рослин.

З травня до середини серпня насіння щавлю висівають прямо на грядку. Глибина закладення 0,5 см. Можна вирощувати щавель розсадою, провівши посів будинку за 30-45 днів до висаджування в ґрунт. Схема вирощування 20 на 20 см. Збирання врожаю починається наступного року на початку травня, триває до цвітіння.

Найкращий час для посадки черемші – початок осені. Насіння розкладають у борозенки, зроблені за 10 см один від одного. Відстань у ряду 5 см. Посів навесні і влітку може виявитися невдалим, так як насіння не пройде природну стратифікацію. Збирати листя можна за 3 роки.

Розмножувати запашну руту можна посівом на грядку або через розсаду. Найкращий термін для посіву рути у відкритий ґрунт – кінець квітня, при вирощуванні розсадним методом – початок березня. Насіння дрібне, його не можна заглиблювати більш ніж на 1,5 см. Сіяти потрібно рідко, щоб сходи не вийшли надто густими. На грядку кущі висаджують з відривом 25 див друг від друга. На наступний рік можна буде приступити до збирання листя в міру їхнього відростання.

Якщо поважаєте м’ясну кухню, обов’язково посадіть поряд з мангальною зоною по парі кущів любистока та естрагону – ці невибагливі пряні багаторічники входять до складу маринадів і чудово доповнюють м’ясні страви у свіжому вигляді. До речі, обидві рослини можна використовувати для приготування швидких та ароматних літніх лимонадів.

Тепер ви знаєте, коли садити зелень у відкритий ґрунт. Розкажіть у коментарях, які прянощі ви любите вирощувати у себе на дачі.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

КОРИСНО ЗНАТИ

Обов’язкова обробка теплиці навесні від хвороб та шкідниківОбов’язкова обробка теплиці навесні від хвороб та шкідників

Вирощування овочів або квітів у теплиці має багато плюсів, але у закритому приміщенні у теплі та комфорті розмножуються шкідники та збудники інфекційних захворювань, що несе загрозу збереженню врожаю та здоров’ю

Удобрюємо ягідні чагарники – секрети гарного врожаюУдобрюємо ягідні чагарники – секрети гарного врожаю

Багато дачників цікавляться чим удобрити навесні плодові дерева і чагарники. Чи потрібно змінювати склад добрив до літа та осені? Чи є відмінності у підживленні різних видів ягідних чагарників? Про все

Садовий стіл своїми руками у вигляді квітки від Ольги ВороновоїСадовий стіл своїми руками у вигляді квітки від Ольги Воронової

Цей оригінальний садовий столик нагадує соняшник завдяки своїй формі та малюнку розпису. Якщо ви зробите кілька стільниць, зможете 0 0 голосів Рейтинг статті