Томати

Гниль квітів: жах виробників помідорів

Гниль квітів: жах виробників помідорів 1


Мені було приємно допомогти друзям створити їхній перший сад без копання цього літа. Близько половини площі для вирощування було відведено під помідори, улюблені літні ласощі. Мої друзі часто надсилали мені оновлені фотографії прогресу, оскільки вони з нетерпінням чекали спробувати свій перший помідор. Одного разу в середині літа я отримав шалене повідомлення про те, що щось не так. Усі перші зелені помідори мали темно-коричневі плями на дні! З фотографій, якими поділилися мої друзі, я відразу побачив проблему: гниль квітів.

Кінцева гниль квітів (BER) є неприємною ознакою як для початківців, так і для досвідчених садівників. На відміну від багатьох інших проблем, які зустрічаються в саду, ця хвороба не викликана шкідниками чи хворобами і може бути оборотною. Квіткова гниль вражає багато рослин і найчастіше вражає помідори, перець, баклажани та дині.

Багато садівників вважають, що BER є проблемою, викликаною дефіцитом кальцію в рослинах. Однак існують різні фактори, які впливають на те, чому рослина не може ефективно засвоювати кальцій. Історія саду мого друга мала щасливий кінець, оскільки ми змогли негайно визначити та усунути проблему, тому вони мали лише кілька жертв на початку вегетаційного періоду. У цій публікації ми розглянемо причини загнивання квіткової гнилі, як вирішити проблему на початку та, зрештою, як запобігти виникненню BER.

Що таке Blossom End Rot?

Квіткова гниль незрілого помідора. Джерело: mustargreen

Квіткова гниль — це фізіологічний розлад, який виникає у деяких плодових рослин, коли рослини перебувають під певним набором стресових факторів. Він впливає на незрілі та розвиваються плоди багатьох овочів, які зазвичай вирощують. BER характеризується загибеллю клітин на кінці або в нижній частині плоду. Це може призвести до часткового почорніння та висихання плоду та видимого коричневого ураження. Це руйнівно як для домашніх садівників, так і для комерційних виробників, оскільки ця хвороба робить уражені плоди неїстівними.

Життєвий цикл гнилі кінця цвітіння

У плодів пасльонових (помідорів, баклажанів тощо) кінцева гниль спочатку проявляється у вигляді просочених водою плям на нижній частині плодів, що розвиваються. Кінцева гниль може початися через два тижні після зав’язування плодів і зазвичай вражає перші плоди, що утворюються на рослині. На рослинах перцю плями можуть починатися збоку від плоду. Згодом пляма збільшується, і плоди стають більш чутливими до додаткових пошкоджень комахами, грибками та бактеріями. Кінцева гниль квітів демонструє подібний прогрес у гарбузових, таких як огірки, кабачки та кавуни.

Що нового:  Як зберегти насіння томатів на наступний рік

Симптоми кінцевої гнилі

Два ознаки загнивання квітів
BER може виглядати як темна гниль або може виглядати як сонячний опік на основі фруктів. Джерело: Університет штату Орегон

Симптоми кінцевої гнилі квітів проявляються в характерних ознаках почорнілого, зморщеного та шкірястого вигляду нижньої частини плодів. Він міг поширитися навіть на половину плоду. Як правило, всі плоди однієї рослини мають симптоми, оскільки це захворювання вражає всю рослину. Для гарбузів, таких як дині та кабачки, гниль кінця квітки може виглядати схожою на природне закінчення незапиленої жіночої квітки. BER можна сплутати з сонячними опіками, але сонячні опіки зазвичай проявляються у вигляді блідої шкірястої плями на помідорах і перці, де плоди найбільше піддаються впливу сонця.

Причини кінцевої гнилі квітів

Більшість наукових досліджень визначили дефіцит кальцію в рослинах як основну причину BER. Кальцій є важливою поживною речовиною в рослинах і відіграє ключову роль у регуляції функції плазматичної мембрани та структури клітинної стінки. Однак дослідження показали, що гниль квіткових кінцівок може виникнути навіть у контрольованих умовах вирощування з достатньою кількістю кальцію в ґрунті. Це спонукає дослідників вважати, що причиною кінцевої гнилі квітів є не лише недостатня кількість кальцію в середовищі вирощування, але й проблема транспортування та транспірації кальцію рослиною. Додавання кальцію в ґрунт аж ніяк не найкращий варіант!

Нерегулярний полив є однією з найпоширеніших причин кінцевої гнилі квітів. Більшість овочів погано справляються зі стресом від посухи. Оскільки кальцій є водорозчинною поживною речовиною, транспортування кальцію по рослині залежить від здатності рослини поглинати воду через регулярні проміжки часу завдяки стабільній вологості ґрунту.

Ан дисбаланс pH грунту може зробити кальцій нерозчинним і, таким чином, недоступним для рослин.

Подача заявки занадто багато добрив, особливо занадто велика кількість азоту, також може перешкоджати поглинанню кальцію рослиною; це може включати навіть надлишок самого кальцію! Занадто багато азоту сприяє швидкому розвитку листя та лози, що може призвести до дефіциту кальцію в плодах, що розвиваються.

Що нового:  38 видів помідорів для чудового успіху в саду

мати високий рівень солі у ґрунті або через стік солі, якщо він розташований у прибережному регіоні або має сольові форми добрива, також може перешкоджати споживанню кальцію. І останнє, але не менш важливе, транспортування рослин починається з коренів рослини.

Пошкодження коренів може призвести до поганого споживання поживних речовин і призвести до загального дефіциту в рослині.

Контроль кінцевої гнилі квітів

Цвітіння баклажанів закінчується гниллю
Баклажани та інші пасльонові не застраховані від БЕР. Джерело: cristynmagnus

BER є оборотним, якщо його виявити на початку вегетаційного періоду. Ще не все втрачено! Рослини помідорів, наприклад, можуть бути потужними виробниками, які дають багато плодів протягом вегетаційного періоду, і це майже неминуче, що ви втратите частину через різні фактори.

Після того, як ви помітили на плодах ознаки гнилі квіткової гнилі, ви повинні негайно зняти уражені плоди, щоб рослина не витрачала енергію на дозрівання цих плодів. Потім перегляньте свій графік поливу та відрегулюйте його, щоб переконатися, що ви підтримуєте постійну вологість ґрунту. Мульчуйте рослини, щоб зберегти вологу. У нашому магазині є чудовий варіант мульчування соломою під назвою HealthiStraw. Садівникам може бути корисним крапельне зрошення, щоб не відставати від поливу. Якщо ви дійшли висновку, що полив не є проблемою, перейдіть до тестування ґрунту, щоб перевірити інші можливі причини BER. Здебільшого ви побачите, що кальцію достатньо, але аналіз ґрунту може виявити інші проблеми, такі як кислотність ґрунту, надмірне внесення добрив або засолення ґрунту.

Запобігання кінцевій гнилі квітів

Глибока гниль кінчиків томатів
Гниль може бути досить глибоко в нижній частині плоду. Джерело: Mizzou CAFNR

Якщо ви знаєте, що BER є проблемою у вашому саду, можливо, варто періодично перевіряти свій ґрунт, щоб оцінити рН ґрунту та поживні речовини. Як правило, підгодівля шаром компосту може достатньо поповнити поживні речовини в ґрунті, тому вам не потрібно додавати в ґрунт непотрібні хімікати, такі як сіль Епсома, хлорид кальцію або нітрат кальцію. Додавання подрібненої яєчної шкаралупи в ґрунт — ще один із цих народних засобів, який має мало наукового обґрунтування, оскільки кальцій у шкаралупі не відразу стає доступним для рослин. Подібним чином, подрібнена таблетка антациду не вирішить проблему, незважаючи на всі твердження, що це буде; воно страждає від тієї ж проблеми, що й подрібнена яєчна шкаралупа.

Що нового:  Вирощування помідорів черрі: основні поради щодо вирощування

Оскільки коріння необхідні для здоров’я рослин, переконайтеся, що рослини мають здорову та розвинену кореневу систему. Для рослин томатів, наприклад, ви можете сприяти більшому росту коренів, глибоко закопуючи розсаду на початку вегетаційного періоду. Якщо є пошкодження коренів через грибкове захворювання або тиск шкідників, дотримуйтеся сівозміни або посадіть стійкий сорт, щоб усунути проблему

Окрім управління здоров’ям коренів, здоров’ям ґрунту та стресом вологи, ще одним способом уникнути гнилі кінців квітів є вибір сортів фруктів чи овочів, які більш стійкі до дефіциту кальцію. Наприклад, сливовидні та грушоподібні помідори більш сприйнятливі, ніж круглі чи черрі. Толерантні сорти томатів, такі як Celebrity, Jet Star і Early Girl, легко доступні в садових центрах. Для перцю ви можете спробувати більш короткі та округлі сорти, а не довші тонкі сорти.

Питання що часто задаються

Бер в кабачках
BER може вплинути на кабачки, такі як цукіні, а також на інші продукти. Джерело: avlxyz

Питання: Чи можна скасувати гниття кінцівок квітів?

A: Так, BER можна скасувати для рослини та її майбутніх плодів, але це не можна скасувати для плодів, які вже мають BER. Ці уражені плоди слід збирати, щоб рослина могла зосередити свою енергію на виробництві нових здорових плодів.

Питання: чи гниль кінцівок спричинена надмірним зволоженням?

A: Надлишок води може призвести до BER, якщо надлишок води викликає гниття коренів рослини. Пошкоджене коріння не здатне оновлювати воду та інші розчинні поживні речовини настільки ефективно, що може призвести до BER серед багатьох інших проблем і навіть до загибелі рослини.

Питання: Чи допомагає англійська сіль проти гнилі кінцівок?

A: Додавання англійської солі в ґрунт або у вигляді спрею не допоможе проти гнилі кінцівок квітів і може навіть посилити проблему. Англійська сіль складається з сульфату магнію (магній, сірка та кисень) і не містить кальцію. Тому англійська сіль не може вирішити дефіцит кальцію в рослині.

0 0 голосів
Рейтинг статті


Про автора

Avatar of редакція

Редакція

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі