Якщо ви шукаєте веселу та несподівану рослину, щоб додати до свого мікрозеленого саду, чому б не спробувати шисо? Шисо (Perilla frutescens) — трава, яка дуже популярна в японській кухні, але не привертає достатньої уваги в США. Щоб виростити зрілу рослину шисо, потрібно кілька місяців, але shiso microgreens може бути готовий всього за 8 днів! Вони точно варті того, щоб спробувати, особливо з огляду на те, скільки смаку поставлено на карту.
Шисо відноситься до сімейства м’ятних і часто називається м’ятою перилла. Але це не означає, що він матиме смак зубної пасти. Так, вони мають трохи м’ятного смаку, але зрілі рослини шисо також мають суміш смаків від яскраво-свіжої кінзи та базиліка до теплої гвоздики та кориці.
Мікрозелень із зеленого шісо трохи простіша на смак, але не менш смачна. Їх часто описують як такі, що мають анісовий і злегка солодкий смак солодки, що є веселим гарніром.
Мікрозелень Шисо також чудово підійде для додавання нотки кольору вашій їжі та саду з мікрозеленими травами. Деякі сорти мають насичений червоно-фіолетовий відтінок, через що його називають «біфштексом».
Ця рослина також досить колоритна, коли справа стосується поживних речовин. Зелене шисо містить вітаміни А, С і К, залізо, клітковину, кальцій і калій. М’яту периллу навіть використовували для лікування артриту, екземи та симптомів застуди.
Мікрозелень Shiso може здатися незнайомою та дещо лякаючою, але її дуже легко виростити. Вони використовують майже той самий процес вирощування, що й більшість мікрозелені, і використовують ті самі матеріали. Отже, незалежно від того, чи ви новачок у садівництві з мікрозеленню, чи досвідчений, у вас не буде проблем виростити смачний урожай мікрозелені шисо.
Коротка інформація про Shiso Microgreens
Смак: | Солодка, аніс і кориця, м'ята і базилік |
Замочити: | 2-4 години |
Промивання/злив: | Немає |
проростання: | 3-5 днів |
Ідеальний урожай: | 8-25 днів |
Вирощування Shiso Microgreens
Після того, як ви добре налаштуєтеся, вам буде легко випробувати всі види мікрозелені. Деякі садівники зберігають свою мікрозелень на решітці, а інші розкладають підноси для вирощування на кухонних прилавках. Попрактикувавшись у їх вирощуванні, ви зрозумієте, що добре, а що ні у вашому саду.
Матеріали
Ось матеріали, які вам знадобляться, щоб створити свій сад з м’ятою Perilla:
- Насіння: виберіть будь-який із багатьох сортів насіння м’яти Perilla
- Середовище для вирощування: вихідна суміш для насіння або кокосова койра.
- Світло: світильник T5 змінить світ у вашому мікрозеленому саду.
- Лотки для вирощування: один суцільний та інший з дренажними отворами
- Туманний флакон
- Кухонні ножиці
- Невелика вага (до 5 фунтів)
- Нагрівальний мат (за бажанням); ми віддаємо перевагу Epic Seed Starting Heat Mat!
Існує кілька різновидів шисо, які мають різні характеристики мікрозелені. Ваше базове зелене шисо матиме сріблясто-зелене листя. Мікрозелень червоного шісо має гарне насичено-фіолетове та червоне листя.
Або, якщо ви шукаєте щось ще більш вишукане, двоколірний і строкатий shiso – це суміш двох кольорів. Наприклад, у Botanical Interests є чудовий сорт Green and Red Shiso Perilla! Будь-яке з них стане смачним пучком мікрозелені шисо.
Ємності для вирощування мікрозелені повинні бути широкими і неглибокими. 10 × 20 дюймів — це досить стандартний розмір, для якого потрібно лише близько унції зеленого насіння шисо. Кожна культура потребує двох піддонів, один з яких має дренажні отвори. Другий має бути твердим, тому що ми будемо використовувати його для поливу пізніше.
Замочування
Насіння Shiso округле та текстуроване з товстою оболонкою. Хоча вони проростуть без замочування, додаткова вологість значно прискорить процес. Замочіть насіння шисо в холодній воді принаймні на 2-4 години перед посівом.
Посадка
Поки ваше зелене або фіолетове насіння шисо замочується, візьміть лотки для проростання та грунт. Наповніть піддон дренажними отворами трохи нижче краю. Вирівняйте поверхню та видаліть з ґрунту будь-який великий сміття.
Потім ви можете злити насіння зеленого шисо та розкласти їх по лотку. Вони повинні бути зібрані разом, не торкаючись і не перекриваючи один одного. Хоча нам потрібен щільний килимок мікрозелені м’яти Perilla, ми також маємо забезпечити простір для хорошого повітряного потоку між паростками.
Добре полийте насіння за допомогою пульверизатора. Потім замість того, щоб засипати їх землею, помістіть лоток без отворів прямо на насіння. Щоб кришка залишалася на місці та сприяла рівномірному росту, помістіть невеликий вантаж зверху. Це може бути камінь, книга чи щось інше вагою менше 5 фунтів.
Щоб ще більше підвищити швидкість проростання, підкладіть під посівний лоток нагрівальний килимок. Підтримуйте ґрунт при температурі близько 75°F (24°C), доки принаймні половина насіння не проросте (пам’ятайте, що занадто багато тепла може перешкоджати проростанню).
Зростання
Після посадки та покриття ваше зелене насіння шисо офіційно перебуває в періоді затемнення. Це має тривати стільки, скільки потрібно для того, щоб більшість насіння проросла, плюс кілька днів для росту. Насіння Шисо досить добре проростає, тому період затемнення триватиме 3-5 днів, в залежності від сорту.
Коли ваші паростки шисо будуть готові до сонячного світла, вони разом піднімуть кришку та вагу. Зніміть кришку та поставте лоток приблизно на один фут під лампами для вирощування. Вмикайте світло хоча б на 6-9 годин на добу.
Ваш shiso microgreens вже, мабуть, відчуває спрагу. Щоб уникнути розмноження бактерій у пурпурових листках, поливайте їх знизу піддона, а не зверху.
Для цього можна повторно використовувати суцільний піддон, наповнивши його невеликою кількістю води та встановивши в нього піддон для вирощування. Через 10-15 хвилин відокремити деко. Повторюйте цей процес нижнього поливу, коли поверхня ґрунту починає висихати.
збирання врожаю
Мікрозелень перилли м’яти зазвичай збирають після того, як відростуть перші справжні листки. Ці зубчасті листки відростуть після того, як круглі сім’ядолі розгорнуться.
Чим старшою стає кожна рослина біфштексу, тим більше вона починає набувати пряного смаку м’яти та базиліка, який присутній, коли шисо досягає зрілості. Однак вам потрібно буде зібрати їх до того, як мікрозелень переросте свій неглибокий лоток. Прагніть збирати зелень до того, як вона досягне 2-3 дюймів у висоту.
Щоб зібрати мікрозелень м’яти Perilla, зріжте блідо-зелені стебла пучками. Найпростіше це зробити кухонними ножицями, але можна використовувати і чистий ніж. Мікрозелень перилли має найкращий смак у свіжому вигляді, тому ви можете збирати урожай за потреби. Тільки не чекайте надто довго!
Зелена мікрозелень шисо навряд чи відросте знову після збору врожаю, тому ви можете компостувати ґрунт і відразу почати новий урожай.
Перш ніж посадити щось нове, ретельно вимийте лотки та всі використовувані інструменти. Для наступного врожаю ви можете спробувати трохи мікрозелені фенхелю чи щавлю (або спробуйте ще раз фіолетове шисо!).
Зберігання
Їжте щойно зібрану мікрозелень м’яти Perilla сирою. Чудовий гарнір до гострих страв, суші, риби, чаю та солодкого. Унікальний смак Shiso з корицею, анісом, м’ятою та базиліком буде цікаво спробувати з багатьма різними рецептами, будь то основна страва чи десерт.
Залишки зелені shiso microgreens слід зберігати в герметичній ємності в холодильнику.
Вони мають термін зберігання близько тижня, але їх краще з’їсти якомога швидше. Щоб зберегти свіжість, загорніть мікрозелень м’яти Perilla в паперовий рушник у контейнері. Рушник вбере зайву вологу і його можна легко замінити за потреби.
Питання що часто задаються
З: Як ви вирощуєте мікрозелень шисо?
В: Зелена мікрозелень шисо росте так само, як і більшість інших мікрозелені. Однак, на відміну від деяких видів мікрозелені, вам потрібно буде замочити насіння перед посадкою, і ви можете дочекатися перших справжніх листочків перед збиранням.
З: Який смак мікрозелені Шисо?
Відповідь: Мікрозелень зелені шисо часто описується як така, що має нотки анісу, солодки або м’яти та базиліка. Разом із цим ароматом приходить велика кількість вітамінів, клітковини та фосфору.
З: Чи важко вирощувати шисо?
Відповідь: Ні, мікрозелень зеленого шісо досить стандартна для вирощування. З правильним налаштуванням і процесом ви можете збирати їх менш ніж за місяць.
З: Яка мікрозелень є найбільш затребуваною?
Відповідь: Shiso є улюбленим в Японії. Мікрозелень рукколи та мікрозелень редьки також популярні, хоча існує величезна кількість мікрозелених рослин, які добре продаються.
З: Чи можна вирощувати шисо в домашніх умовах?
A: Так! Ця рослина зі смаком м’яти та базиліка може бути улюбленою в Японії, але її можна вирощувати будь-де вдома. Найпростіше вирощувати її як мікрозелень.
З: Чи можна їсти листя шисо сирими?
Відповідь: Так, насправді мікрозелень із зеленого шисо витримується та найкраще смакує в сирому вигляді. Вони чудово доповнюють суші, сашимі, салати, рибу та м’ясо завдяки своїм нотам м’яти та базиліка та відтінкам прянощів.
З: Шисо токсичний?
A: Культивована м’ята Perilla (фіолетовий або зелений шисо) безпечна для споживання, але дикі сорти можуть бути токсичними. Ви повинні вирощувати насіння м’яти Perilla лише від перевіреного постачальника.