Трави

Коли і як обрізати рослини розмарину



Розмарин — посухостійка середземноморська багаторічна трав’яниста рослина, яка надає багато аромату та краси в обмін на мінімальний догляд. Єдине, чого постійно вимагає ваш розмарин, це щорічна або двічі на рік обрізка.

Ця швидка стрижка гарантує, що ваш кущ розмарину залишиться струнким і привабливим. Обрізка також запобігає здерев’янінню, підтримує потік повітря, щоб запобігти хворобам, і стимулює новий ріст розмарину.

Якщо вам трохи неприємно взяти секатор або ножиці для живоплоту на ваш кущ розмарину, ось шість простих кроків, щоб зробити обрізку розмарину легким.

На щастяця рослина дуже прощаєі ви навряд чи пошкодите свій кущ розмарину, якщо будете дотримуватися цих простих інструкцій.

Коли я повинен обрізати розмарин?

Найкращий час для обрізки розмарину – кінець весни або початок літа.

Розмарин можна обрізати один-два рази на рік. Найкращий час для обрізки – пізня весна або початок літа, коли квіти почнуть в’янути. Це може стимулювати нове цвітіння, але час також важливий, оскільки він дає час новому росту затвердіти до осінніх заморозків.

За бажанням ви можете знову обрізати восени за 6-8 тижнів до очікуваної дати заморозків. Друга обрізка необхідна лише в регіонах, де розмарин росте надзвичайно швидко, або якщо вам потрібно значно зменшити розмір вашого розмарину.

Рослини, які переросли або стали довгоногими, слід поступово обрізати, обрізаючи приблизно одну третину рослини кожні 3-4 місяці протягом вегетаційного періоду.

Розмарин на відкритому повітрі процвітає в зонах 7-11, тому березень-травень зазвичай найкращий час для обрізки. Кімнатні контейнерні рослини розмарину можна обрізати в будь-який час весни.

Чи можна обрізати розмарин?

Крупний план руки садівника, яка обрізає кущі розмарину старим іржавим секатором у саду.  Кущі розмарину щільні, мають прямостоячі стебла з голчастими листям, темно-зелені.
Обрізайте розмарин обережно, щоб не пошкодити рослину.

Щоб уникнути затримки росту або загибелі куща розмарину, ніколи не видаляйте більше третини його росту за один раз. Розрізання надто глибоких деревних частин рослини розмарину може його вбити.

Як і лаванду, кущі розмарину слід обрізати лише на кілька дюймів. вище здерев'янілі центральні гілки. Кущу потрібна достатня кількість листя та гілок, щоб підтримувати фотосинтез і виробляти достатньо енергії для подальшого зростання.

Переваги обрізки розмарину

Крупним планом чоловіча рука обрізає гілку розмарину чорним секатором у саду.  У розмарину тонкі, голчасті, темно-зелені листочки, розташовані по спіралі на стеблі.
Обрізка дає численні переваги, зокрема стимулює новий ріст.

Свіжа стрижка для вашого розмарину приносить користь здоров’ю рослин і естетиці вашого саду. Обрізка може допомогти:

Що нового:  Як посадити трави в цей день пам’яті
Новий ріст Подібно до лаванди, у розмарину з’являються лише нові листочки на гнучких зелених стеблах. Зрізання кінчиків спонукає стебла розгалужуватися та рости в кілька стебел, а не в одне здерев’яніле стебло. В результаті виходить більш кущиста, привабливіша рослина.
Коренева установа Обрізка розмарину спонукає його направляти енергію в коріння. Це особливо важливо на ранніх стадіях росту та за кілька тижнів до зимового спокою.
Профілактика захворювань Обрізка сприяє потоку повітря між гілками розмарину, знижуючи ймовірність проникнення патогенів. Це особливо важливо в особливо вологому кліматі, де борошниста роса та гнійний червець часто вражають розмарин.
Запобігання дерев'янінню Запашна хвоя і квіти розмарину не можуть рости на старих кронах і стовбурах. Обрізка заохочує рослину залишатися гнучкою та зеленою, а не дерев’яною та коричневою.
Запобігайте довгоногому росту Без обрізки стебла розмарину можуть вийти з-під контролю. Довгонога ріст призводить до м’яких стебел, слабких рослин і більшого ризику пошкодження сильними вітрами.
Підтримувати форму Незалежно від того, чи віддаєте ви перевагу конусоподібному кущу, чагарнику, бордюру або великому живоплоту, розмарин можна обрізати майже до будь-якої форми.

Обрізка розмарину в 6 простих кроків

Коли пурпурні весняні квіти розмарину почнуть в’янути, настав час зрізати. Ви можете запланувати обрізку одночасно з великим збором урожаю та обробкою трав.

Подумайте про те, щоб зібрати обрізки та повісити їх для висихання, щоб пізніше в році використовувати їх як приправи. Це також чудовий час, щоб взяти живці розмарину!

Крок 1: Загострити та продезінфікувати інструменти

Збільшене зображення рук садівника, які точать садові секатори з чорним точильним каменем на розмитому тлі зеленого саду.  Секатор синій з помаранчевими вставками.  Садівник одягнений у чорно-білу картату сорочку.
Використовуйте чисті, гострі інструменти для обрізки, щоб уникнути пошкодження рослини та поширення хвороб.

Важливо почати з дуже гострих, чистих секаторів, сучкорізів, секаторів або садових ножиць. Електричні ножиці для живої огорожі значно полегшать вашу роботу для формування живоплотів або верхівок.

Рвані зрізи можуть зробити вашу рослину більш сприйнятливою до шкідників і хвороб, тому переконайтеся, що леза гострі!

Перед початком протріть леза спиртом або збризніть розведеним розчином відбілювача. Якщо у вас виникли проблеми з хворобами на ваших рослинах розмарину, також найкраще провести дезінфекцію між рослинами. Вірте чи ні, грибкові спори можуть легко поширюватися через обрізні леза!

Що нового:  Рослина звіробою: вирощування бича диявола

Крок 2: видаліть мертві та відмирають гілки

Збільшене зображення сухих пошкоджених гілок розмарину в жіночих руках на тлі контейнерного саду з розмарином.  Гілки розмарину короткі, з тонкими, голчастими, сухими, коричневими листочками.
Видаліть усі мертві або хворі пагони та чисто обріжте зламані гілки.

Огляньте свій розмарин на наявність зів’ялих квітів, коричневого листя, зламаних гілок, хворих ділянок або будь-якого іншого мертвого рослинного матеріалу.

Багато з цих відмираючих пагонів можуть бути розташовані біля основи рослини, особливо якщо ваш розмарин росте на погано дренованому ґрунті. Спочатку видаліть ці гілки, а якщо є будь-які ознаки розвитку грибка, викиньте їх у смітник, а не в компост.

Будьте обережні, щоб акуратно зрізати будь-які зламані гілки трохи нижче місця розколу або потертості. Це гарантує, що рослина не зламається далі і не завдасть шкоди центральному стовбуру чагарнику.

Крок 3: знайдіть гнучкий новий ріст

Вид зверху, крупний план чоловічих рук, які чорним секатором ріжуть пишні кущі розмарину.  Кущі розмарину мають високі, здерев’янілі стебла, вкриті тонкими, темно-зеленими, голчастими і ароматними листям.  Чорні горщики з молодими трав'янистими рослинами стоять на розмитому фоні.
Під час обрізки уникайте зрізів дерев’янистої частини та центрального стебла.

Перш ніж почати будь-яку значну обрізку, відступіть на мить і подивіться на весь кущ, щоб ви могли визначити різні типи зростання.

Зверніть увагу, що рослина складається з трьох основних частин:

  1. Дерев'янисті старі порослі: це темно-коричневий твердий матеріал біля основи та центру рослини. На здерев’янілих стеблах листя майже не росте. Уникайте зрізання деревини.
  2. Зрілий ріст: Темно-зелене листя та напівподатливі стебла – це ріст минулого сезону. Це середня частина куща, яка включає основну масу листя рослини. Вони часто мають більшість квіток рослини. Уникайте обрізання більше однієї третини цього приросту.
  3. Новоутворення: Яскраві жовто-зелені кінчики розмарину – це свіжий новий ріст цієї весни. Ці кінчики надзвичайно м'які та молоді. Для живців найкраще підходять нові наконечники.

Під час обрізки пам’ятайте про ці різні частини стовбурових рослин. Також найкраще розставити листя, щоб перевірити центральну «корону» рослини розмарину.

Це центральне стовбур або пучок стовбурів (подібний до стовбура дерева), де рослина закріплюється в землі. Будь-якою ціною уникайте його скорочення.

Крок 4: Скоротіть зростання на одну третину

Крупний план жіночих рук, які обрізають молоді кущі розмарину блідо-жовтим секатором у саду.  Розмарин складається з прямостоячих стебел з голчастими тонкими вузькими темно-зеленими листками.
Обріжте розмарин, обрізавши одну третину верхнього стебла.

Нарешті можна приступати до процесу стрижки! Уявіть висоту рослини, поділену на третини. Хапайте жменю гілок за раз і обрізайте до однієї третини довжини верхнього стебла.

Видалення великої кількості листя вважається «омолоджуючою обрізкою», оскільки вона видаляє старе листя та запускає рослину до нового циклу росту. Це особливо корисно, якщо ваш розмарин довгоногий, переріс або пошкоджений суворою погодою.

Що нового:  Чебрець повзучий: квітуча трава та ґрунтопокривна рослина

Пам'ятайте, що більшість ваших скорочень буде зроблено в цей середній «зрілий ріст» розділ. Стебла не повинні бути дуже жорсткими для розрізання.

Не обрізайте деревну частину. Залиште щонайменше 4-6 дюймів листя на рослині. Якщо видалити занадто багато листя, у нього не буде достатньо листя для фотосинтезу та регенерації.

Якщо ваш розмарин ще молодий і ніжний, обрізайте верхні 3-6 дюймів. Видалення кінчиків сприятиме більшому розгалуженню та росту кущів у міру дорослішання рослини.

Різання у вузлах

Крупний план жіночих рук, які ріжуть ножицями молоді гілки розмарину на розмитому зеленому тлі.  У ножиць сині ручки.  Розмарин — вічнозелений кущ з прямостоячими дерев’янистими стеблами, вкритими тонкими голчастими зеленими листочками.
Зріжте молодий розмарин біля стебла або низьких листків для розгалуження.

Під час обрізання молодих кущів розмарину будьте обережнішими, обрізаючи стебла прямо в місці з’єднання стебла або низького ряду листя.

The місце, де два листки виходять зі стебла називається вузлом. Вузли – це місце, де рослина має найбільшу кількість меристематичної тканини, що дозволяє їй розгалужуватися та розвивати новий ріст. Обрізка у вузлі також важлива, якщо ви плануєте вкоренити обрізки розмарину як живці.

Для великих, старих кущів вам не потрібно ретельно стежити за місцем зрізання. Ви можете використовувати ножиці для живої огорожі або великі ножиці, щоб більше зосередитися на загальній формі.

Крок 5: Сформуйте за бажанням

Збільшене зображення жіночої руки з синім секатором, що обрізає кущі розмарину, надаючи їм красиву форму.  Розмарин — чагарник із вічнозеленим вузьким голчастим листям, розташованим на прямостоячих стеблах.
Сформуйте розмарин відповідно до ваших уподобань для вашого саду.

Кущі розмарину охоче ростуть у будь-якій формі, яку ви віддаєте перевагу. Ви можете зробити рослину акуратною, доглянутою цукеркою, або ви можете дозволити їй вирости в пишний кущ.

  • Для живої огорожі просто обріжте верх і прямо вниз по боках.
  • Для округлої форми ви можете скоротити з боків і залишити центральні стебла довшими, щоб рослина дугоподібно височіла.

Вирізаючи, пам’ятайте про форму, яку ви створюєте. Робіть крок назад кожні кілька хвилин, щоб переконатися, що ви все ще на правильному шляху.

Не забувайте про практичну частину обрізки! Якщо ваш розмарин обростає сусідню рослину або падає на доріжку, ви обов’язково захочете обрізати ці частини, щоб зберегти рослину в своїй зоні.

Крок 6: Уникайте зрізання деревних гілок

Збільшене зображення чоловічих рук, які ріжуть гілки розмарину чорним і оранжевим секатором у сонячному саду.  Розмарин — вічнозелений чагарник із здерев’янілими стеблами, вкритими дрібними тонкими голчастими темно-зеленими листками.
Уникайте зрізання здерев’янілих гілок розмарину, щоб захистити здоров’я рослини.

Так само, як і його родич лаванди, розмарин дуже чутливий до своїх деревних гілок. Листяна деревина утворює «ядро» або «корону» рослини і допомагає їй вижити в сувору погоду. Зрізання деревини може поставити під загрозу здоров’я вашої рослини та піддати її низці шкідників або хвороб.

Якщо ви помітили, що ваш секатор стає надзвичайно важко стиснути, можливо, це тому, що ви обрізаєте дерев’яну гілку, яку краще залишити.

Зосередьтеся на гнучких стеблах і завжди переконайтеся, що залишилося кілька дюймів листя. Ця рослина надзвичайно стійка до обрізки, доки ви залишаєте її дерев’яну крону в спокої.

Заключні думки

Якщо ви обрізали будь-які напівдерев’яні ландшафтні рослини, такі як лаванда або орегано, то обрізка розмарину буде легкою справою. Ця трава надзвичайно міцна і насолоджується своєю щорічною стрижкою.

Якщо ви сумніваєтеся, видаліть трохи менше зелені і подивіться, як працює рослина. Якщо ви помітите, що він стає довгоногим, ви знатимете, що наступного року вам потрібно скоротити більше. Тільки пам’ятайте, розмаринове дерево воліє, щоб його залишали в спокої!

0 0 голосів
Рейтинг статті


Про автора

Редакція

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі