Спеції

Завод сичуаньського перцю: домашня приправа, що онімить

Завод сичуаньського перцю: домашня приправа, що онімить 1


Ви любите сичуаньську яловичину? Ви жадаєте гарячої страви з китайським перцем і теплим теплом, від якого у вас тріщить губи? Якщо ви відповіли ствердно на будь-яке запитання, шукайте не далі, ніж сичуаньський завод перцю!

Сичуаньський перець – це не перець чилі. Це ягоди, які ростуть на сичуаньському перцевому дереві. Люди вирощують сичуаньське перцеве дерево для кулінарних і лікувальних цілей. Рослини сичуаньського перцю мають довгу історію в Китаї, звідки вони походять.

Чому слово «сичуань» у фразі «сичуаньський перець» написано по-різному? Як цей перець може бути таким гострим? Це відповідає на ці запитання, а також розповідає, як виростити сичуаньський перець.

Хороші продукти на Amazon для вирощування сичуаньського перцю:

  • Neem Bliss 100% олія німу холодного віджиму
  • Monterey BT Caterpillar Killer (Bacillus thuringiensis)
  • Рідкий мідний фунгіцид Southern Ag
  • Біофунгіцид Мікостоп

Короткий посібник з догляду

Сичуаньське перцеве дерево незвичайне і дає цікавий вид спецій. Джерело: johnbeutler
Загальні назви Сичуаньський перець, сичуаньський перець, сичуанський перець, китайський перець, китайська колючий ясень, перець мала, перець тімут
Наукова назва Zanthoxylum spp.
Дні до збору врожаю 120 днів
світло Повне сонце до півтіні
вода 1 дюйм на тиждень
грунт Добре дренажний
Добриво Універсальний, з повільним випуском
Шкідники Попелиця, мінувальник цитрусових (мінімальна кількість останніх)
Хвороби Плями на листі перцю, фузаріоз, альтернаріоз, рак цитрусових

Все про Сичуаньський завод перцю

Сичуаньський перець повного розміру
Повнорозмірне сичуаньське перцеве дерево. Джерело: romana klee

Сичуаньський перець відноситься до світового роду Зантоксилум, який включає руту та цитрусові дерева, з якими тісно пов’язаний Сичуань. Загальні назви сичуаньський перець, сичуанський перець, китайський перець, китайський колючий ясен, перець мала та перець тімут стосуються кількох видів. Відмінності в написанні Sichuan (Szechuan або Szechwan) пов'язані з американізацією назви регіону, де походить перець.

У провінції Сичуань у першому столітті нашої ери вперше культивували рослини сичуаньського перцю. У той час ця китайська кухня не була гострою. Насправді сичуаньський перець не є гострим. Натомість вони дивно онімлять і мають анестетичне відчуття, яке пом’якшує гостроту гострого перцю чилі – хоча це не було їх початковою метою. Лише в 4 столітті н. е. гарячіші страви стали поширеними в регіоні Сичуань.

Сичуаньське перцеве дерево — це колючий кущ, який виростає від 8 до 15 футів у висоту. Кожна гілка має набори шипів, що чергуються, і від 5 до 9 пар складних листків, які трохи нагадують папороть. Листя з'являється рано навесні. У квітні та травні молоді квіти сичуаньського перцю розпускаються чоловічими або жіночими частинами. Чоловіче дерево призначене для запилення жіночого дерева на початку літа, тому сичуаньський перець утворюється виключно на жіночих деревах.

Чоловічі суцвіття крихітні, схожі на маленькі суцвіття бузини, з жовто-зеленими пелюстками. Сичуаньське перцеве дерево можна запилювати вручну, але виграє від візитів комах-запилювачів. Зелений сичуаньський перець утворюється при успішному запиленні. На початку осені вони стають яскраво-червоними і розриваються, випускаючи горошини сичуаньського перцю, які є маленькими чорними насінням. Саме в цей час з дерев опадає листя, готуючись до зимового спокою.

У їжу вживають квітку, перець, листя та пагони. Кукурудза використовується в китайській порошковій суміші з п’ятьма спеціями разом із меленим бадьяном, паличкою кориці, насінням фенхелю та гвоздикою. Альтернативні форми китайських п’яти спецій включають білий перець замість сичуаньського. Олія сичуаньського перцю часто використовується в соусах для занурення. З листя роблять цитрусову пасту, схожу на песто, смажать на грилі з пагонами та рибою або додають у супи. Горошини перцю мають найкраще відчуття оніміння, коли їх обережно підсмажують і подрібнюють у порошок спецій або ароматизовану сіль. Сичуаньська кухня відома у всьому світі.

Що нового:  Рослина бадьян: субтропічні зірчасті спеції

З 1968 по 2005 рік горошини перцю були заборонені в США разом з іншими представниками сімейства цитрусових через проблеми з раком цитрусових. Ця бактеріальна хвороба вражає цитрусові і може за короткий час знищити фруктовий сад. Незважаючи на те, що заборона діяла десятиліттями, до 2002 року вона дотримувалася лише незначно. Зрештою заборону було знято в 2007 році, і сьогодні люди можуть замовити перець для доставки по всьому світу.

Види сичуаньського перцю

Zanthoxylum bungeanum це перець, який використовується в китайській кухні, особливо в регіоні Сичуань. Він легко росте в зонах стійкості USDA від 5 до 9. Це тому, що його рідний ареал включає холодні райони північного Китаю та субтропіки півдня. Кожен фрукт містить одне насіння, яке подрібнюють і змішують із перцем чилі, щоб створити пікантне тепло, якого люди зазвичай шукають.

Zanthoxylum armatum є ендеміком Пакистану, Південно-Східної Азії, Японії та Кореї. Широко відомий як ясен колючий. Він легко росте в зонах з 5 по 9, висотою до 11 футів. Воно відрізняється від інших Зантоксилум перцю, тому що листя крилате і кольору іржі. Плоди цього дерева пурпурно-червоні, і воно менше, ніж у інших сортів.

Zanthoxylum piperitum є плідним японським перцем. Він росте в зонах з 5 по 9. Що відрізняє його, так це дуже темне насіння, яке міститься в яскраво-червоних зернах перцю. Відносно невеликі кількості чорного перцю містять буфотенін, який є триптаміном, який впливає на рецептори серотоніну.

Посадка сичуаньського перцю

Виберіть місце на грядці або у великому контейнері з хорошим дренажем, щоб посадити рослини сичуаньського перцю восени або навесні. На ділянці має бути добре дренований ґрунт і сонячне світло. Оскільки рак цитрусових викликає занепокоєння, тримайте їх подалі від інших цитрусових дерев. Залежно від розміру рослин сичуаньського перцю, які ви вибрали, розташуйте їх на відстані від 12 до 18 футів один від одного. Контейнери повинні бути достатньо великими, щоб вмістити кореневу систему та мати певний простір для росту сичуаньського перцю.

Щоб посадити свої дерева, викопайте яму, достатню для кореневої системи, і додайте жменю добрива перед тим, як помістити в неї рослини сичуаньського перцю. Потім замініть ґрунт і трохи насипте його навколо основи дерева, залишивши пару дюймів простору між насипом і стовбуром. Оберніть щиток для дерева навколо основи, щоб захистити молоду кору від тварин, які можуть захотіти заціпіти ясна на дереві. Таким чином висаджуйте пересадки або кущі з голим коренем. Більшість розплідників постачають саджанці сичуаньського перцю в дитячих горщиках.

Крім того, виростіть сичуаньський перець із насіння в горщиках для закваски. Забезпечте добре дренований ґрунт і внесіть добриво під час посадки. Потім тримайте грунт у вологому стані, а горщики – від морозів. Щоб прорости, їм знадобиться щонайменше три місяці холодної погоди.

Догляд

Zanthoxylum piperitum
Японська форма має дуже темне насіння всередині мозолів. Джерело: wlcutler

Тепер, коли ви знаєте, як садити сичуаньський перець, давайте обговоримо, як виростити сичуаньський перець. Тоді ви зможете додавати цю цікаву пряність у смажену їжу на наступні сезони.

Сонце і температура

Вирощуйте сичуаньський перець у місцях із сонячними променями від 8 до 12 годин на день. Півтінь також достатня, але трохи знижує врожайність. У жаркому кліматі півтінь забезпечує захист від інтенсивного сонячного світла. Більшість сортів ростуть у зонах від 5 до 9, де температура коливається від холодної до субтропічної. Ідеальний діапазон температур для вирощування сичуаньського перцю становить від 40 до 50 градусів за Фаренгейтом. Рослини сичуаньського перцю витримують низькі показники, особливо якщо їх укутувати, готуючи до холодів. Теплий клімат не є проблемою для цих колючих кущів, але жовтіє листя в результаті занадто сильної спеки.

Що нового:  Рослина кмин: пряність і смачне коріння

Вода і вологість

Коли сичуаньський перець молодий, поливайте його щодня. Рослини, які вирощуються в контейнерах, потребуватимуть більше води, ніж рослини, які вирощуються в землі. Стежте, щоб грунт залишався вологим, але не перезволоженим. Використовуйте крапельне зрошення для поливу сичуаньського перцю вранці. Зволожуючі шланги працюють так само добре. Концентруйте воду біля основи рослини і уникайте намочування листя. Коли часто йде дощ, скоротіть. У посуху додайте достатньо води, щоб ґрунт залишався вологим. Деякі сорти посухостійкі.

грунт

Єдина вимога до ґрунту для вирощування сичуаньського перцю полягає в тому, щоб він був добре дренованим. У ущільнений ґрунт додайте сільськогосподарський пісок, органічні речовини, перліт або пухкі суміші для заливки, щоб покращити дренаж. Сичуаньський перець можна вирощувати на бідних ґрунтах, але йому буде корисно трохи органічної речовини. Вирощуйте сичуаньський перець у злегка кислому ґрунті з pH близько 5,5.

Внесення добрив

Забезпечте рослину сичуаньського перцю жменю 10-10-10 гранульованого добрива під час посадки. Додайте ще одну жменю на другий рік росту навесні та влітку, коли дерево розвивається.

Обрізка

Коли ви вирощуєте сичуаньський перець, вам не потрібно буде обрізати так сильно, як інші рослини. Якщо ви хочете змінити форму куща або видалити пошкоджені, хворі або мертві гілки, обріжте їх. Уникайте видалення нової порослі там, де квіти сичуань перетворюються на горошини перцю.

Збирання та зберігання

Сичуаньський перець
Відчуття пекучого оніміння сичуаньського перцю виділяється серед інших спецій. Джерело: timsackton

На початку літа при успішному запиленні утворюються горошини сичуанського перцю. На початку осені настає пора їх збирати. Давайте обговоримо процес збору врожаю та способи зберігання врожаю.

збирання врожаю

Ви дізнаєтеся, що настав час збирати рослини, коли мозолі трохи розкриються, відкриваючи внутрішнє насіння. Видаліть всю квітку і висушіть її в теплому місці з хорошою циркуляцією повітря протягом дня або двох. Будь-які горошини перцю, які ще закриті, потрібно покласти на папір для дозрівання та висихання. Відокремте лушпиння від насіння та покладіть їх на зберігання, щоб використовувати як цілі спеції, або скористайтеся чистою кавомолкою, щоб переробити їх обидва в грубий порошок, змішаний з великою сіллю. Їх можна злегка підсмажити на деку та подрібнити в дрібний порошок. Використовуйте його, щоб додати стравам цитрусовий смак. Додайте їх до злегка змащеної олією шкірки м’яса або обсмажте разом з овочами. Крім того, обсмажте рівну кількість горошин перцю та солі, подрібніть їх і зберігайте у вигляді дрібного порошку.

Зберігання

Цілі горошини перцю зберігаються кілька років у герметичній банці при кімнатній температурі. Свіжозмелені порошки або крупнозернисту сіль, які використовуються для приправ м’яса, слід використати протягом двох тижнів для найкращого смаку. Більшість посібників пропонують подрібнювати його потроху, щоб зберегти смак.

Якщо ви хочете приготувати олію з сичуаньського перцю, обсмажте мозолі насухо, подрібніть їх у ступці та покладіть на кілька хвилин у гарячу олію. Процідіть олію та зберігайте її в герметичному контейнері при кімнатній температурі до трьох місяців.

Що нового:  Мускатне горіхове дерево: вирощування двох тропічних спецій

Вирішення проблем

Гілки сичуаньського перцю
Zanthoxylum piperitum має виразно горбисту, колючу деревину. Джерело: romana klee

Оскільки рослини сичуаньського перцю належать до того ж сімейства, що й інші цитрусові, вони мають схожі проблеми. Тут ми обговоримо кілька речей, на які варто звернути увагу.

Зростаючі проблеми

Якщо ви обрізати новий приріст Випадково можете отримати не такий високий урожай, як якщо б ви взагалі не обрізали.

Грунт, який ущільнений і погано дренується призведе до уповільнення росту сичуаньських рослин. В ідеалі посадіть дерево в помірному кліматі в місці, де вода не збирається. Щоб зменшити ущільнення або сповільнити дренаж, додайте трохи сільськогосподарського піску в ґрунтову суміш, якщо ви зіткнетеся з цією проблемою.

У мороз незахищені дерева потрапляють пошкоджений холодом. Видаліть будь-які пошкоджені кінцівки якомога швидше та забезпечте покриття під час наступного заморожування.

Підводний полив висихає дерево і знижує плодоношення. Забезпечте достатньо води, щоб верхні два дюйми були постійно вологими. Заболочення послаблює і стресує рослина.

Шкідники

Попелиці це єдині комахи, про яких варто серйозно турбуватися з сичуаньськими рослинами. Це скупчені кліщі, які харчуються соком і листям дерев. Ви або помітите їх, або медяну росу, яку вони залишають. Щоб впоратися з ними, розбризкуйте комерційну олію німу по всьому дереву вранці, поза сценаріями сильної спеки та цвітіння.

Поки мінувальники цитрусових можуть з’явитися на ваших рослинах, вони не завдадуть серйозної шкоди самі по собі. Однак мінувальник цитрусових є переносником раку цитрусових, тому його слід запобігати. Олія німу ефективна і тут, а БТ теж може стати в нагоді.

Хвороби

Перець дерево листя пляма це бактеріальне захворювання, яке спричиняє вологу плямистість на листках, які згодом стають темно-коричневими. Краї плям зростають на пізніх стадіях, урожайність знижується, а плоди піддаються сонячним опікам. Обробка насіння теплою водою перед посадкою запобігає появі плям на листі. Мідні фунгіциди, обприскані вранці, також працюють, але їхня ефективність з часом знижується, оскільки бактерії виробляють стійкість. Видаліть уражені рослинні залишки та утилізуйте їх.

Фузаріозне в'янення – це грибкове захворювання, яке викликає пожовтіння і в'янення дерев. На пізніх стадіях грибок призводить до смерті. Обробка насіння теплою водою може запобігти зараженню. Було показано, що деякі мікологічні методи лікування зменшують поширення грибів Fusarium у ґрунті, але як тільки вони закріплюються, життєздатних методів лікування не існує. Не дозволяйте ґрунту довго залишатися вологим, оскільки це забезпечує правильне середовище існування для грибів Fusarium.

Альтернаріоз це стан, який є результатом грибкової інфекції сичуаньських рослин. Листя набувають бурих плям і скручуються. Дефоліація і загибель відбуваються на пізніх стадіях. Більшість ресурсів рекомендують обробку мідними фунгіцидами з інтервалом 7-10 днів до припинення поширення плямистості листя. Видаліть пошкоджене листя, щоб запобігти розвитку та поширенню спор грибка.

Рака цитрусових є широко поширеною хворобою цитрусових дерев, і сичуаньський перець тісно пов’язаний з цитрусовими і тому сприйнятливий. Ліки від цієї хвороби не існує, тому профілактика є важливою. Дотримуйтесь належних санітарних норм і тримайте цитрусових мінувальників подалі від ваших дерев, оскільки вони є переносниками цієї хвороби.

Питання що часто задаються

Сичуаньський перець на дереві
Шезванський перець на дереві. Джерело: rduta

З: Чи можна вирощувати сичуаньський перець у США?

A: Так! У США скасовано заборону на вирощування деяких цитрусових.

З: Чи можна виростити сичуаньський перець із насіння?

A: Так. Ознайомтеся з розділом «Посадка» цього матеріалу.

З: Сичуаньський перець отруйний?

A: Ні, але це викликає відчуття оніміння під час їжі.

З: Чому сичуаньський перець заборонили?

В: Вважалося, що він та інші цитрусові рослини сприйнятливі до неконтрольованого бактеріального захворювання, яке називається рак цитрусових.

0 0 голосів
Рейтинг статті


Про автора

Avatar of редакція

Редакція

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі