Кмин вирощують в основному заради його смачного насіння з анісовим смаком, яке часто додають у красиві випічки, такі як житній хліб. Як дворічна трава, ви повинні чекати два сезони, щоб зібрати врожай, відкидаючи рослину кмину лише для терплячого садівника. Нехай це вас не збентежить! Кмин – це не тільки насіння.
Насіння добре відоме тим, що його використовують для приготування хліба, печива, соломи, сиру, картоплі та страв з яєць, але чи знаєте ви, що ви можете їсти молоде листя в салатах або додавати в кінці приготування в рагу та запіканки? Листя трохи гіркі, що може бути корисним для того, щоб шлунковий сік був готовий до дії. Коріння кмину також можна їсти як коренеплід, подібно до пастернаку та моркви.
Насіння кмину використовували ще з кам’яного віку для полегшення розладу травлення та симптомів здуття живота, судом і газів. Це також приваблива рослина для саду, яка заповнює простір у квітковому бордюрі або навіть як компактна проміжна рослина на овочевій ділянці, щоб утримувати бур’яни. Одна або дві рослини повинні забезпечити вас насінням на рік, тому всі інші рослини є бонусом!
Хороші продукти на Amazon для вирощування кмину:
- Безпечне фірмове мило від комах
- Neem Bliss 100% олія німу холодного віджиму
- Monterey BT Caterpillar Killer
Короткий посібник з догляду
Звичайне ім'я | Кмин, фенхель меридіан і кмин перський |
Наукова назва | Carum carvi |
Сім'я | Apiaceae |
Висота та поширення | 8 дюймів – перший рік, 24 дюйми – другий рік |
світло | Повне сонце |
грунт | Супісок, родючий, добре дренований |
вода | Регулярний полив |
Шкідники та хвороби | Попелиця, гусениця петрушки, морквяна муха, щитівка, вірус жовтої айстри |
Все про кмин
Ботанічна назва кмину Carum carvi і він є членом Apiaceae або сімейство морквяних разом з іншими зонтичними, такими як фенхель і петрушка. Родом із Західної Азії та Європи, кмин поширився по всіх регіонах земної кулі з помірним кліматом. «Кмин» — це найпоширеніша назва, але його також називають меридіанним фенхелем і перським кмином, оскільки насіння кмину мають схожий зовнішній вигляд і смак анісу.
Як ароматна трав’яниста дворічна рослина, кмин розвиває низькорослу розетку листя в перший рік, а цвіте і зав’язує насіння на другий рік. Листя яскраво-зелене, пір’ясте, виростає до 3–6 дюймів (8–15 см) і за зовнішнім виглядом дуже схоже на морквяне. Стебла тонкі, майже м’які, вертикально ребристі. У перший сезон рослини виростають до 8 дюймів (20 см) у висоту.
Кмин зацвітає на другому році на кінці високих колосів, 24 дюйми завдовжки (60 см) і складається з кистей крихітних білих/рожевих квіток у плоских парасольках. Стрижневий корінь кмину довгий, блідо-кремово-жовтий/білий, трохи схожий на пастернак.
Насіння є візитною карткою кмину. Вони дозрівають через місяць після цвітіння, змінюючи колір із золотисто-жовтого на теплий коричневий з п’ятьма блідими виступами, що проходять уздовж краю кожного насіння довжиною ½ дюйма (6 мм).
Життєвий цикл дворічний або охоплює два вегетаційні сезони. Ріст першого сезону може повністю загинути в холодному кліматі, повертаючись наступної весни. Незабаром після цього з’являться квітконосні стебла. У теплому кліматі насіння кмину, посіяне наприкінці літа/початку осені, зацвіте наступної весни. Проте все насіння, посіяне навесні, зацвіте лише навесні наступного року.
Всі частини рослини їстівні. Листя можна використовувати для приготування салатів, а коріння – як коренеплід. У той час як листя трохи гіркуваті, коріння мають теплий і земляний смак. Насіння кмину можна використовувати для приготування хліба, бісквітів, запіканок, рагу та картопляних страв, або взагалі для будь-якої страви, яка потребує теплої нотки анісу.
Як і у більшості зонтичних рослин, ароматна природа кмину є хорошим компаньйоном для вирощування гороху та квасолі. Квіти також приваблюють корисних і хижих комах, щоб допомогти відлякати та зменшити неприємних шкідників.
Як проміжна рослина в городі, кмин може зменшити кількість бур’янів у перший рік. Тільки будьте обережні, щоб він не став бур’яном у наступні роки, оскільки кмин плідно самосівається.
Посадка кмину
Посійте насіння кмину в приміщенні ранньою весною принаймні за 4 тижні до дати останніх заморозків, після чого їх можна буде висаджувати назовні в місця для остаточного вирощування. Рослини дадуть багато низькорослого листя в перший рік, а квіти та насіннєві головки наступної весни, на початку літа.
У теплішому кліматі ви можете посіяти насіння кмину під укриттям на початку осені для посадки навесні, коли мине весь ризик заморозків. Рослини зацвітуть і дадуть насіння наприкінці весни/влітку того ж року посадки.
Висівайте насіння на глибину ½ дюйма (1 см), якщо сієте модулями або прямо. Пересадки слід розташовувати на відстані 8-12 дюймів (20-31 см) одна від одної, а розсаду проріджувати на таку ж відстань. Залиште 18 дюймів (45 см) між рядами.
Посадіть кмин на сонці в родючий, добре дренований ґрунт. Рослини витримають деяку півтінь, особливо якщо ростуть у жаркому кліматі. При нестачі місця можна посадити кмин в контейнери. Переконайтеся, що контейнери достатньо глибокі, щоб вмістити довгий стрижневий корінь, і достатньо широкі, якщо ви хочете вирощувати більше однієї рослини.
Догляд
Рослина для терплячого садівника, але варто почекати. Перегляньте наступні поради щодо вирощування рослин кмину.
Сонце і температура
Кмин найкраще росте в прохолодному помірному кліматі, віддаючи перевагу сонячним місцям. Рослини переносять тепліші зони з достатнім зрошенням і затіненням у найспекотнішу частину дня. Підходить для вирощування в зонах USDA 3-10. У більш холодному кліматі рослини відмирають протягом зимових місяців. Замерзання не повинно бути проблемою, але якщо є сумніви, хороша зимова мульча захистить неглибокі коріння або бруньки від морозу.
Вода і вологість
Підтримуйте постійну вологість ґрунту для молодих рослин у перший рік. Рослини більш стійкі до посухи на другий рік, але не можна допускати їх повного висихання. Поливайте рано вранці за допомогою крапельних шлангів із затримкою часу, якщо вони є. Також підійде лійка або шланг з водою, спрямованою на ґрунт, а не на листя. Полив, коли рослини перебувають у стані спокою взимку, не потрібен, хоча перевіряйте рослини, вирощені в контейнерах, на випадок, якщо вони засохнуть.
грунт
Посадіть кмин у багатий піщаний добре дренований ґрунт. Додайте багато якісного компосту, листової мульчі або добре перепрілого гною навесні перед посівом, щоб дати вашим рослинам фору. Повторіть наступної весни до того, як перші пагони розкриють ґрунт. Захисна мульча восени в дуже холодних районах може допомогти запобігти пошкодженню морозом. Рівень pH грунту повинен бути в межах 6,5-7.
Внесення добрив
Коли розсада досягне кількох дюймів у висоту, дайте їй рідкі морські водорості або корм, багатий азотом, щоб сприяти пишному здоровому росту в перший рік. Повторіть кілька разів протягом вегетаційного періоду. Настав час збільшити виробництво квітів і насіння, коли наступної весни почнуть формуватися квіткові бруньки. Використовуйте добриво, багате калієм, для розвитку плодів і квітів, наприклад якісне підживлення помідорів.
Обрізка
Обрізка кмину не потрібна, якщо ви не вирощуєте тільки квіти. Якщо це так, ви можете заглушити квіти, коли вони зів'януть, щоб заохотити довший період цвітіння і, можливо, навіть другий промив.
Розмноження
Розмножують кмин з насіння. Як і більшість зонтичних, найкращі результати досягаються при використанні свіжого кмину. Насіння проростає від одного до двох тижнів.
Посійте насіння в модульні лотки, використовуючи компост загального призначення, глибиною ½ дюйма (1 см). Тримайте компост вологим, але не мокрим. Насіння можна висівати безпосередньо на вулицю в грядки, підготовлені з багатою органічною речовиною, після того, як мине весь ризик заморозків. Підтримуйте компост вологим, поки розсада приживеться в перший рік.
Збір і зберігання
Якщо вам потрібно чекати два сезони, щоб зібрати плоди вашої праці, важливо зробити це правильно! Ось кілька порад, які допоможуть.
збирання врожаю
Збирайте листя кмину, коли рослини приживуться в перший рік. Не збирайте занадто багато листя, оскільки рослини залежать від них для фотосинтезу, щоб утворити квіти та насіння наступного року. Головки насіння готові до збирання, коли насіння стане з золотисто-жовтого на коричневе. Просто відріжте ніжку та принесіть їх у приміщення, щоб використовувати на кухні та підготувати для зберігання. Коли насіння зібрано, настав час викопати цей чудовий корінь. Коріння кмину мають приємний землистий смак і їх можна готувати так само, як і інші коренеплоди.
Зберігання
Повісьте насіннєві головки догори дном у прохолодне місце та накрийте їх паперовим пакетом, щоб уловити будь-яке дозріле насіння, яке впаде. Після повного висихання зберігайте в герметичному контейнері до року. Корінь кмину найкраще використовувати відразу після збору, але зберігати його слід до тижня в прохолодному та темному місці. Листя також краще використовувати свіжими, але вони добре зберігаються в холодильнику протягом декількох днів.
Вирішення проблем
Загалом кмин є безпроблемною рослиною, але про всяк випадок ось кілька потенційних проблем, на які варто звернути увагу.
Зростаючі проблеми
Для вирощування кмину може знадобитися терпіння. Отже, одна зростаюча проблема полягає в тому, щоб зрозуміти, що це вимагає два сезони, щоб досягти врожаю і не відмовлятися від своїх рослин і не викопувати їх, думаючи, що врожай не врожай. Ще одна потенційна проблема не допускати повного висихання грунту і до забезпечити полуденну тінь при знаходженні в жаркому кліматі. Рослини почнуть в’янути, якщо їх обпалити та зневоднити.
Шкідники
Попелиці буде атакувати новий ріст молодих рослин кмину, що розвиваються, і нові пагони на другий рік. попелиця (Афідоідея) дрібні, липкі, жовті, зелені та чорні комахи, які харчуються соком нової порослі. Заохочуйте багато корисних комах у саду, висаджуючи хороший вибір польових квітів і зонтичних, таких як коріандр. Збризніть органічним інсектицидним милом або олією німу. Зменшити чисельність попелиці можна, якщо її розтиснути пальцями або швидким струменем води.
Гусениці петрушки є ще одним шкідником, який може вражати рослини кмину. Укриття посівів сіткою від комах забезпечить захист від красивих, але небажаних метеликів-махаонів, які відкладають свої яйця на рослини-господарі. Збирати гусениці вручну легко і швидко, і місцеві птахи зможуть поласувати ними. БТ є ефективним способом знищення популяції личинок, які вже досягли рослини.
Кмин може бути вражений морквяна іржава муха який відкладає яйця біля основи рослин, а личинки, що вилуплюються, харчуються коренем, залишаючи непривабливі отвори в м’якоті. Якщо ви вирощуєте кмин не для коренів, то не переживайте, рослині це не зашкодить. Накрийте посіви сіткою від комах, щоб захистити від дорослих мух. Уникайте вирощування моркви та пастернаку поблизу, які також уражені морквяною мухою. Липкі пастки також допоможуть зменшити чисельність імаго, але якщо ваші культури вже вражені, ви можете спробувати лікувати нематоди на стадії личинок.
Хвороби
Вірус айстри жовтоїтакож відомий як айстри жовті, це хвороба, яка спричиняє затримку росту та деформацію листя, а також пожовтіння стебел і квітів, які зрештою не досягають зрілості. Хвороба поширюється комахи-листоблішки. Для боротьби з хворобою необхідно боротися з листоїдами в саду. Використовуйте липкі пастки, захисні чохли та заохочуйте корисних комах до саду, щоб контролювати чисельність листоїдів. Інсектицидне мило та масло німу також можна наносити на рослини. Видаляйте заражені рослини при першому появі хвороби, щоб запобігти її поширенню.
Питання що часто задаються
З: Для чого використовується кмин?
A: Насіння кмину можна використовувати для ароматизації хліба, тістечок і печива, а також додавати в супи, тушковані страви та запіканки, щоб додати анісовий смак. Листя можна використовувати для приготування салатів, а корінь можна їсти, як і інші коренеплоди.
З: Де росте кмин?
В: Вирощуйте кмин у прохолодному помірному кліматі на вологих, родючих і добре дренованих ґрунтах.
П: Чи їстівні листя кмину?
A: Листя кмину їстівне, але трохи гірке на смак.